Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ohtlikud taimekahjustajad ei ole kuhugi kadunud (2024-05-09 04:40:04)

 

Teist aastat järjest toimuv üleeuroopaline taimetervise teavituskampaania suurendab teadlikkust taimetervise ja igapäevaelu tihedast seotusest ning julgustab inimesi taimede tervist hoidma.

Taimi ohustavad paljud taimehaigused ja -kahjurid, mille levikule aitavad kaasa kliimamuutused ja ka inimtegevus, näiteks rahvusvaheline kaubandus ja reisimine. Kahjuks ei teadvusta paljud inimesed veel piisavalt taimede tervise olulisust. „Taimede tervisest sõltub meie toidulaud. Taimekahjustajate laialdane levik võib olla laastav nii majandusele kui ka keskkonnale ning ennetustööle peab pöörama palju rõhku. Näiteks bakter Xylella fastidiosa on hävitanud Itaalias Apuulia piirkonnas miljoneid oliivipuid ning selle levikut on tuvastatud ka mujal Lõuna-Euroopas,“ rääkis Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse asekantsler Hendrik Kuusk.

Kampaania eesmärk on jagada infot taimetervist ohustavatest teguritest ja sellest, mida saab igaüks teha taimede kaitsmiseks. „On oluline, et inimesed oleksid teadlikud sellest, kuidas taimede üldist tervist võib mõjutada ka nende tegevus, näiteks välisriikidest taimede koju toomine või tundmatust veebipoest seemnete tellimine,” rääkis Põllumajandus- ja Toiduameti taimetervise ja paljundusmaterjali osakonna juhataja Riina Koidumaa. Ta lisas, et Euroopa ühiskampaania naasmine Eestisse on väga tervitatav, sest aitab hoida teemat päevakorras.

Eestis algab kampaania taimetervise päeva tähistamisega Tartu loodusmajas. Lisaks infopäevale toimub ka MTÜ Seiklushundi korraldatud taimeterviseteemaline orienteerumine. Kampaaniaga jõutakse edaspidi muu hulgas nii avalikku ruumi, kus liigub palju reisijaid, aga ka koolidesse, et anda noortele esmane arusaam taimetervise olulisusest võimalikult varakult.

Euroopa Toiduohutusameti ja Euroopa Komisjoni korraldatud #PlantHealth4Life kampaanias osalevad sel aastal lisaks Eestile veel 21 Euroopa riiki, mida on kaks korda rohkem kui eelmisel aastal. Eestis koordineerivad kampaaniat Põllumajandus- ja Toiduamet ning Regionaal- ja Põllumajandusministeerium.

 

Allikas: Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.