Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

viltkirss

Teema Lisatud
aile: 2006-06-29 09:24:56
Sain aastaid tagasi viltkirsi omanikuks.Kahjuks ei osanud teda kuidagi hooldada. Põõsas näeb vana välja ja pole kunagi üle 10-15 marja kandnud,kuigi õitseb iga aasta kenasti.Kas teda saab lõikusega noorendada või on õigem mõni uus puu hankida?
kirsika: 2006-06-29 10:08:32
Viltkirssi on soovitatav istutada vähemalt paarikaupa,sest oma õietolmuga ei viljastu.Meie kliimas suhteliselt lühiealine.Talub hästi külma aga ei sobi meie heitlikud talvetingimused.Olen proovinud tugevamat tagasilõikust aga soovitud tulemust ikka pole,endiselt kiratseb.Ju ta mõnes kohas lihtsalt ei edene.
Liina Oja FIE: 2006-06-29 15:10:16
Nõustun eelkõnelejaga. Endal oli ka kunagi üksik vilt-kirsipuu põõsas, mis samuti väga kaunilt õitses, kuid vähe vilja kandis, lõikust talle ka ei teinud. Arvan, et proovida tasub mitme põõsa kasvatamisega, siis tolmnevad hästi; kasvukoht peaks olema päikseline ja mitte liiga niiske pinnasega. Olen näinud näiteks Vana-Võidu kutsekooli aiandis väga rohke ja ilusa saagiga vilt-kirsipuid.
aile: 2006-06-30 09:14:21
Aitähh!Nüüd sooviks lisaks veel teada, kas ka muud põõsaskirsid tahavad paarilist kõrvale?
Aaduke: 2006-07-03 20:55:50
Meil on lisaks paljudele teistele kirssidele, ka viltkirsse! Meie kliimas vajavad heki kõrvale või teiste puude lähestikku. Külm teeb ALATI liiga. Rästad söövad pool toored ära, jubedalt neile see meeldib. Aga kui valmis saavad on väärt kirsid! Ülimagusad ja omamoodi vaheldus.
Sirje :: 2006-07-19 16:37:53
Tallinnas on viltkirsi taimed müügil Linnu tee ja Kännu tänava ristil olevas aiandis(vist nimetetatakse Petersoni aiandiks. Kui olen aga küsinud, mis vätvi marjadega need pöösad on, ei osata mulle vastata. Olen kuulnud et viltkirsi marjad võivad olla värvuselt kollasest tumapunaseni. Endal on mul kolm viltkirsi põõsast, vist punaste marjadega, kuid on praegu liiga väikesed marjade kandmiseks. Kas on kellelgi kollaste marjadega viltkirsse? kuid n
Aiatark: 2006-07-26 22:33:42
Olen kasvatanud viltjat kirsipuud umbes 20 aastat. Võin öelda seda, et seemnest kasvatatuna on iga taim mingil määral erinevate omadustega: nii kasvusuuruse, viljade värvuse, vastupidavuse jm näitajate poolest. Tolmlemise tagamiseks peaks kasvatama ikka mitut põõsast, ehkki olen leidnud ka isetolmlevaid põõsaid. Kollaste viljadega pole ette sattunud. Andsin kunagi ühe heade omadustega taime oksa Sakku Evikasse meristeempaljundusse, kust ka samade omadustega istikuid sain (isetolmleja, madala kasvuga, hea saagikusega). Viltkirsi üheks nõrgaks kohaks on talveõrnus just pehme, suladega vahelduva Eestimaa talve mõttes. Saatuslikuks võib siis saada juurekael. Seepärast soovitan juurekaela ümber sõredat liiva panna. Kuiva külma ta niipalju ei karda.
kress008: 2007-05-11 19:39:31
soovin teada, kas üsna suurt viltkirsipõõsast on võimalik ümber istutada teise kohta. ta on ca inimese pikkune. kas läheb kasvama?
kindluse7: 2009-07-21 18:39:44
Kas see on viltkirss:kirsid ülilühikese viljavarrega ühekaupa kinnitatud okstele. Põõsad ise 1.50 kõrged ja juba teist aastat tohutu saagi all lookas (oksad lausa punased!)Vili sile, helepunane - punane, üpris maitsetu. Suhu jääb kuiv maitse. Olen näinud karvaseid viltkirsse, aga siledaid? endine omanik on neid istutanud 5tükki ritta. Kas see on mingi viltkirsi sort? Palun nõuandeid, mida ma nendega teha võiksin Eelmisel aastal proovisin tavaliste kirssidega sügavkülma panna, aga polnud head, ka kivi oli raske välja võtta. kahju vaadata, kui niisama põõsa otsas riknevad, oksad juba vastu maad.
Aiatark: 2009-07-22 01:13:29
Kirjelduse järgi tundub viltkirss olema jah. Maitselt on üldiselt magedad küll. Kuna seemnest kasvatatud, siis iga põõsas võib erimaitseliste ja -värviliste viljadega olla, s.t eri omadustega. Kasutada võiks kas mahlaks või moosiks, kuid kui liiga lääge jääb, võiks hapumaid marju hulka panna. Kahjuks pole segus proovinud, ei oska maitsesobivust öelda.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.