Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

tulbid

Teema Lisatud
Lea: 2004-06-02 16:30:44
Probleem siis selline: Olen nimelt hädas oma tulpidega, juba teist aastat tekivad neil juba enne õitsemist lehtedele kollased ja pehmed laigud, lehed muutuvad pehmeks ja närbuvad. Mõned õied on ka deformatsiooniga kuid õitsevad siiski. Olen küll oma arust õigesti toiminud, võtan nad igal aastal üles, kuivatan päikese käes sorteerin, pakin ja septembri alguses pistan uuesti mulda. Mis siis nüüd teha, mis haigus see on, kuidas jagu saada ja kas üldse on lootust. Jama on see, et kõrval on kohe liiliad ja neil ka juba lehekesed kollased ja pehmed. Naabreid ei ole, ilmselt olen selle haiguse uute Juhani ärist ostetud sibulatega sisse toonud. Olen teie nõuande eest väga tänulik.
Aiatark: 2004-06-04 16:21:40
Küsimus on edastatud sibullillede asjatundjale Sulev Savisaarele (tel 7 485 835).
tere: 2004-06-06 10:04:22
kuitulbi kroonlehed lähevad kirjuks kas see on viirushaigus
Aiatark terele: 2004-06-06 13:42:39
Viirushaiguste pilt kipub selline olema tõesti: kroonlehtedele tekivad heledad korrapäratud triibud, täpid või laigud. Valge- ja kollaseõielistel sortidel on see muutus raskesti märgatav. Taimed tervikuna on madalamakasvulised, õitsevad tavalisest hiljem ning õied on väikesed. Mõni viirus võib muuta ka lehed kirjuks. Kasvuajal levitavad viirusi lehetäid ja lestad. Viirushaigusi on raske tõrjuda, haiged taimed tuleks välja kaevata ja tuleroaks anda.
Sulev Savisaar Leale: 2004-06-07 12:12:04
Lea küsimusele vastan, et endal mul aias sellist haigust pole, kuid kirjeldus klapib kõige enam meil suhteliselt uue taimehaiguse tulbibakterioosi kirjeldusega. Baktermädaniku (esineb ka viljapuudel, iiristel, liiliatel ja muudel taimedel) tunneb ära tugeva ebameeldiva lõhna järgi. Taimehaiguste asjatundja Väino Pallum soovitab tulpe pritsida vaskoksiidkloriidiga (30 g 10 liitri vee kohta) ning bakterist nakatunud mullal tulpe mitte enne 4-5 aastat kasvatada. Juhul, kui vänget lõhna pole, on tegu seennakkusega ja selle vastu aitab suvaline poes saada olev fungitsiid.
ragne: 2004-06-11 12:06:01
Olen esimest aastat tulbikasvataja - kuidas peaksin nüüd käituma, kui tulbid õitsenud on? Tean, et tuleb sibulad üles võtta, aga mis edasi? Kas kuivatada päikese käes või varjus? Millistes tingimustes neid edaspidi hoida? Millal sibulad uuesti mulda?
Aiatark: 2004-06-16 10:30:40
Küsimus edastatud asjatundjale.
Sulev: 2004-06-21 10:37:39
Tulbisibulad kaevatakse välja lehtede kolletumise alguses. Taolised sibulad on ilusa terve kestaga. Ka on pesad veel ilusti kandapidi koos. Kui kaevata sibulaid üles hilinemisega, näiteks pärast pealsete täielikku kuivamist, siis võivad sibulakestad olla lõhenenud ning võivad kuivatamise järel isegi täielikult maha kooruda. Pesad on juba üksiksibulateks lagunenud ning te ei pruugi kõiki pisikesi sibulaid mullast üles leida. Erinevatel sordirühmadel ja sortidel saabub koristusaeg eri aegadel ning väiksematel taimedel varem kui suurematel. Ülesvõetud tulbisibulaid kuivatatakse varjus hästi tuulduvas kohas. 4-5-päevase kuivatamise (tahenemise) järel on tütarsibulad emasibula kanna küljest eralduma hakanud, mistõttu on saabunud paras aeg tulbisibulate puhastamiseks. Üleskaevatud sibulates toimub uute õiealgmete ja tütarsibulate areng. Kuni õiealgmete täieliku moodustumiseni esimese 3-4 nädala jooksul pärast väljakaevamist on sibulate parim säilitustemperatuur hollandlaste uurimuse andmeil 23-25 kraadi, pärast seda aga hoitakse neid kuni istutamiseni 18-20 kraadi juures. Kui säilitada sibulaid suvise puhkeperioodi ajal liiga madalal temperatuuril, siis sibulaalgmete areng pidurdub, liiga kõrgel temperatuuril (üle 30 kraadi) aga õiealgmed kuivavad ning sibulad annavad järgmisel aastal ainult ühe laia lehe. Põhiline oht on, et hiired teie väljakaevatud tulbisibulaid garaažis, pööningul või toas nahka ei paneks. Selline kurb kogemus on paljudel lillekasvatajatel. Tulbisibulad istutatakse sügisel 1,5-2 kuud enne maa külmumist (tavaliselt septembris) päikeselisele peenrale 5-15-cm vahedega ja 10-20 cm sügavusele kergesse, viljakasse, neutraalsesse kuni nõrgalt aluselisse vett hästi läbilaskvasse mulda. Tulpide juurdumine algab mullatemperatuuril 5-9 kraadi, mistõttu erinevalt nartsissist varane istutus tulbi puhul tugevamaid ja ilusamaid taimi ei anna. See ei keela aga tulbisibulaid istutamast ka palju varem, kasvõi kohe pärast soojendamisperioodi lõppu (juulis). Kasvuajal tahab tulp parasniisket mulda, puhkeperioodil aga märg muld tulpidele ei meeldi, võides põhjustada hallitamist ja mädanikku. Kui enne õitsemist on tulp kastmise eest tänulik ja reageerib sellele ilusama õitsemisega, siis pärast õitsemist küll kasta ei maksaks. Põhjus on selles, et looduses on tulbisortide metsikute eellaste puhkeperiood põuane (kuiv) ja soe.
tintsu: 2004-10-15 16:00:31
Tellisin kataloogist tulbisibulaid, mis peaksid kohe-kohe kohale jõudma. Kas olen nüüd nende mahapanemisega lootusetult hiljaks jäänud?
Aiasõber: 2004-10-15 16:27:22
Tulbisibulad vajavad juurdumiseks temperatuuri +9 kraadi ja seda 3-4 nädala jooksul, siis on taim talveks valmis. Kuna ilmastik on ettearvamatu, siis parema juurdumise tagamiseks võite istutada sibulad kolmandiku võrra sügavamale kui tavaliselt septembris seda tehakse. Kiiremini juurduvad kaufmanni, greigii, fosteri, darvinhübriid- ja triumftulbid. Kapriissemad on papagoi, täidis, narmas ja liiliaõielised tulbid, samuti haruneva varrega sordid. Kui tulbisibulate istutamine jääb mingil põhjusel novembrisse, siis tuleks lisaks sügavamale istutamisele kindlasti pärast pinnase kerget külmumist ka talvekate peale panna. Nõnda külmub pinnas aeglasemalt ja juurdumiseks vajalik aeg on pikem. Meie ka alles praegu istutame tulpe. Muide, Aiasõbrast tellides praegu järjekorda ei ole, saaksime tellimise päeval või järgmisel päeval tellitud sibulad välja saata: www.aiasober.ee.
tintsu: 2004-10-22 15:31:08
Suur tänu põhjaliku vastuse eest. Ei jäänud Unistuste Aia kataloogi peale lootma, ostsin lillesibulad poest ja istutasin need eelmisel nädalavahetusel.
Õnnetu:(: 2005-05-03 17:53:14
Nimel kasvatan ma toas, potis tulpe. Nüüdseks on nad juba ära õitsenud, kuid mida ma nendega nüüd peale hakkan? Võtsin nad mullast välja, aga aedasi?? Kuidas hoida, kaua hoida, kus hoida? Millal võib jälle potti kasvama panna??
Aiatark: 2005-05-03 20:50:26
Tulpide, nende kasvunõuete, haiguste jne kohta on ilmunud väga hea raamat "Eesti sibullilleentsüklopeedia"
kyllike: 2005-06-21 19:18:11
TULBID. Millal on õige aeg sibulad välja võtta ja kuidas siis edasi toimida? Milline on tulbisibulale meelepärane mullastik? Kus kasvatatakse tulpe ja on siis võimalik osta ka sibulaid? Kas keegi tulbikasvatajatest viitsiks mulle nats nõu anda, mida selle õitsenud tulbipeenraga hiljem ette võtta, et ta koguaeg ilus ja ka hästi hooldatud oleks? Tänan!
Pilveke: 2005-06-22 08:45:28
Kui lehed on kolletunud siis on õige aeg ülesse võtta.Mina hoian puukuuri lakas.Seal on piisavalt soe,pime ja õhuku ka.Sellel aastal proovin sibulad mulda jätta,näis mis saab.Istutan samadele peenratele suvi-sügislilli.
Ülle: 2005-06-28 19:17:13
eelkirjutajal õigesti öeldud, kui lehed kolletunud. Samas peate uurima kirjandust, sest kõik tulbisordid ei vaja igal aastal üles võtmist, kui mäletan siis papagoi tüüpi tulbid tuleb iga aasta üles võtta, kuivatada ja septembris-okt.algul tagasi istutada.NN.metstulpi lausa ei tohi tihti üles võtta.
maire: 2006-03-05 14:34:03
minuga juhtus nii,et ei jõdnud tellitud tulbi sibulaid sügisel maha istutada.kas nüüd olen oma tulbisibulatest ilma?kuna nad püüavad kotis kasvama minna.mida teha???
Sass: 2006-03-06 20:08:11
Ilmselt tuleb proovida hoida võimalikult külmas kohas ja luua hetkel kasvuks ebasobivad tingimused ja esimesel võimalusel kevadel ruttu maha torgata.Õisi ilmselt ei näe,aga sibulad päästab ehk ära ja tuleval aastal näed siis õisi ehk. Või teine võimalus kui kasvama hakkavad juba, siis istuta potti või kasti ja lase neil praegu seal siis kasvada.Kahju,et päris spetsialistidel küsimus märkamata jäänud.
Maie: 2006-03-07 10:43:00
Tulbisibulate mahapaneku kohta olen lugenud näiteks, et keegi tulbifanaatikutest ootab just külma ja lume ära, siis ajab lume ära ning paneb sibulad mulda!!! Pidavat kõige ilusamad õied olema!!!!!
rebane: 2006-03-08 18:02:59
Tulbisibulad peaks ikka sept keskel maha panema, siis saab kõige ilusamad õied.Küll aga oleks nii parim variant hüatsintide istutamisel.Nad vajaks pikemat sooja perioodi (üleskaevatult siis) kui meie oludes saab anda.Neid peaks kevadelgi kasvatama lavas, et natuke varem õitseksid ja koguni nov-is maha panema.Maa peaks olema lehtedega kaetud ja nov-is lehed eemaldatakse ja peale istutamist pannakse tagasi.Pikem kuivatusaeg soojas (!) tagab väga suure õisiku, taimede parema arengu, suurema paljunemise.Kui keegi viitsib nii, ise küll mitte.
mia: 2006-05-09 21:03:46
Eelmisel aastal õitses tulp nii nagu pidi-ilus topeltõieline õis (sordi mine küll ei mäleta).Aga sel aastal on õis täiesti tavaline-lihtõis.Suvel ma küll sibulat maast ülesse ei võtnud aga olen aru saanud,et igal aasta ei olegi vaja.Miks siis sort õigena teisel aastal enam ei õitse?Ja kas ta jääbi nüüd selliseks või muutub veel millekski kolmandaks?
rebane: 2006-05-10 08:55:03
Tulbid võetakse üles just selle mõttega, et soojas moodustuvad sibulas paremini õiealged.Paljud uuemad huvitavad tulbisordid ootavad siiski meie suvise niiske ja jaheda mulla juures igal aastal väljakaevamist ning kuivatamist.Sellele täidisõielisele tulbisordile jäi suvisel ajal seal mullas soojusest puudu ning sibul jaksas moodustada vaid osa õiest.Niiskes mullas edasi "suvitades" võib ta järgmistel kevadetel üldsegi mitte õitseda ja siis hääbuda.Sellised huvitavad õrnemad sordid ootavad paraku igal aastal ülesvõtmist, soojas kuivatamist ja sügisel uuesti mahapanemist. (NB : botaanilisi tulpe ja nende sorte hoitakse maas mitu aastat - kaufmanni, greigi ,fosteri tulbid).
my: 2006-05-10 10:16:16
kuna need sibulad peaks välja korjama? Praegu õitsevad. Kui ära õitsevad kaevan välja ja siis kuidas ma neid kuivatan? Ja sügisel maha? Olen täitsa võhik, paluks nõu. Mitme aasta tagant sisi peaks üles kaevama? Ma ei teagi mis sort mul on, sellised tavalised kollased ja pikad.
mia: 2006-05-10 11:46:51
Aga kas selle vana tulbisibula tütarsibulad säilitavad oma õiged omadused,kui ma nad nüüd,sellel suvel ülesse võtan?
maruss: 2006-05-10 22:31:41
tulp välja siis kui lehed kollased ja peaaegu kuivanud las kuivavad korralikult siis puhastad ja sorteerid, ning hoiad kuivas soojas kohas kus ikka õhk liigub hoia ainult hiirte ja rottide eest olen jäänud õnnetuseks ilma paljudest vanadest imekaunistest tulbisibulatest just näriliste tõttu mina panen maha 10-15 septemri paiku
rebane: 2006-05-11 08:36:53
vanad tulbisibulad säilitavad kõik sordiomadused (kui pole nakatunud tulpide viiruslikku kirjuõielisusesse) ja paljud tulbisordid kasvavad ka rahuldavalt kui neid üle aasta üles võtta ning kuivatada.
m: 2006-05-11 10:07:51
kas praegu õitsevaid tulpe tuleks neid kuidagi katta kui miinusesse läheb?
Urmas Laansoo: 2006-05-11 16:27:36
tulp talub isegi õitsvana -1 kuni -2C lühiaegselt, sellest madalam temperatuur kahjustab õisi. väga külmaõrnad on aga kevadel enamik õitsvana müüdavaid amplitaimi!, eriti fuksia.
helje: 2006-05-26 08:56:55
Minu aias olid vanast ajast õrn-roosad tulbid. Nüüdseks on sinna tekkinud lipu-punased tulbid(nii nagu naabritel) ja minu roosad on muutunud paari aastaga lillakas-punase ja roosa triibulisteks. Kuidas tulid punased tulbid minu aeda kui ma neid istutanud ei ole? Kuidas säilitada sordi värvi? Kas tolmukate ära näpistamisest oleks abi?
rebane: 2006-05-26 09:11:37
Tulpide värvus tuleb geenidest ja piltlikult öeldes on viiruslikust kirjuõielisusest kahjustamata tulpide värvi muutus sama võimatu kui koolis muutuks valged lapsed ühes klassis neegrilastega õppides ka mustadeks.See pole võimatu nende järeltulijatega kui kokku saavad, nii oleks ka tulpidega.Aga nende triibulisteks muutunud tulpide puhul võib oletada, et nakatunud just sellesse ohtlikku viiruslikku kirjuõielisusesse, sellised kirjuks muutunud tulbid tuleb välja kaevata ning hävitada. Hollandis on uuemal ajal aretatud terve rida selliseid huvitavaid sorte, mille õied on küll kirjud, ent taim terve - soovi korral võiks siis neid aias kasvatada, kirjuõielised sordid on praegu ka moes mujal ilmas.Haigusest nakatunud tulpe aias kultiveerides levib see tervetele, ka hääbuvad "ilusad kirjud" tulbid aiast varsti, viirus liigub edasi teistelegi sibullilledele - liiliad ja gladioolid nakatuvad esimestena.Terved tulbid säilitavad oma sordiomadused (ka värvi), üle 2-3 aasta võiks neid suvel välja kaevata ja kuivatada (osa õrnemaid uuemaid sorte vajaks seda tihedamini).Hea aiamuld ja väetamine varakevadel.
helje: 2006-05-31 23:35:54
tänan põhjaliku vastuse eest tulbiasjanduses. Need minu kirjud tulbid näevad kenad välja ja kuidagi ei oleks seda haiguseks pidanud. Aga kuidas siis tulpide sordid segunevad (mulati saamislugu on mul selge)? Tean, et osad lillekasvatajad näpistavad õitsevatel tulpidel tolmukad ära, aga miks?
Mai: 2006-06-01 09:57:48
Kui õitsenud õisi mitte eemaldada, siis ilmselt tolmlemise tagajärjel tekib muidugi igasuguseid hübriide, aga kas tõesti muutuvad ka algselt istutatud sordisibulate õied järgmisel aastal hoopis teistsuguseks??????(juhul kui ei ole tegemist viirusega) Ehk on keegi proff nõus vastama, palun!!
rebane: 2006-06-01 12:52:14
Tolmukad eemaldatakse tulpidel siis, kui soovitakse viia viljastamiseks teise sordi õietolmu( et juba varem ei toimuks isetolmnemist) sel juhul tuleb tolmukad eemaldada juba enne õie avanemist.Hübriidid tekivad siis, kui külvata seemned, tulbid ei paljune Eesti oludes isekülvidega ning siit ei teki muutunud õievärviga uusi taimi.Aga üsna levinud viirushaiguste mõju vähendamiseks on soovitav tulpe vähe lõigata või siis nuga peale lõikust desinfitseerida.
Urmas Laansoo: 2006-06-01 13:06:02
Peale õitsemist - perigoonilehtede ehk õiekattelehtede varisemist on hea kasvav-arenev sigimik, millest moodustub tulbi vili - kupar, ära murda, et mitte kurnata taime asjatult seemnete moodustumisega. Kui me laseme viljal ja seemnetel areneda ja küpseda, kurnab see taime ja järgmisel aastal õis on väiksem või pole täidisõieline sort enam nii täidisõieline, vaid pooltäidisõieline või suisa lihtõieline. tavaline aiapidaja taimede viirushaiguseid enamasti ei tunne ja ei oska kahtlustada tulpidel seda tavameetoditega ravimatut haigust. eriti halvasti on viirushaigus avalduv tumedaõielistel nn mustadel tulpidel. mõni ei tee vahet loomuomaselt triibuliste õitega sordil ja viirushaigusest moondunud perigoonimustril. tähtis on tulpide lõikamisel lõikevahendit igakordselt piiritusega desinfitseerida. tolmlemise tagajärjel on tegu hübriididega vaid siis, kui laseme vilja koos seemnetega küpseda, seemned külvatakse ja neist kasvavad taimed on tõepoolest hübriidsed (erinevate sortide puhul). Kõik tulbiliigid aga omavahel ei ristugi. Pealegi liike kasvatatakse märksa harvem, liikidest aretatud sorte aga sagedasti. Madalal argofoonil (toitainetevaene substraat, mittepiisav väetamine jm) võib küll täidisõieline tulp järgmisel aastal anda hoopiski lihtõisi, sest asendussibul ja sellest arenev õiepung ei saanud moodustumise ajal küllaldaselt toiteelemente. Aga sordile loomuomane potentsiaal pole veel kadunud - põuaga kastes, õigesti väetades saame korralikud asendussibulad. Muidugi, kui osta õitsemise ajal paljasjuurseid tulpe, pole lootustki järgmisel aastal uhkeid õisi näha!
m: 2006-06-02 14:38:57
mismoodi vähe lõikuda? Mina lõikan kääridega kõik varred tulpidel peale õitsemist ära, alles jätan 2 alumist lehte. Kas teen valesti?
Urmas Laansoo: 2006-06-02 15:44:58
head tegutsemist, aga mida rohkem rohelist elusat taimevart koos lehtedega ära lõigata, seda väiksem ka fotosünteesipind, seda vähem suudab taim toitaineid sünteesida, seda väiksem ja jõuetum asendussibul kasvab ja seda viletsam õitsemine tuleval aastal. tulbisortidel ei maksa lasta seemneid areneda, murtke ära vaid kupar/kuprad, mida rohkem rohelist osa jääb, seda parem. pealegi lõigates on suurem oht lõikeriistaga haiguseid koos mahlaga üle kanda nakatunud taimedelt tervetele. tulbi vegetatsioon on niigi lühike, tavaliselt juuni lõpuni, juuli alguspäevadeni. kui varrelehed on kolletunud ja vars kergelt tõmmates sibula küljest lahti tuleb, siis on õige aeg sibulad mullast välja kaevata, kuivatada ja puhastada. tulpide mahapaneku aeg peale kuivatamist on Eesti oludes septembris. kuivatamisel jälgige, et ligi ei pääseks hiired, söövad sibulad ära!
algaja: 2006-06-20 20:35:16
tere panin eelmisel sügisel tulbisibulad maha ja sel kevadel kenasti õitsesid ka. Tahaks neid järgmisel aastal teise kohta istutada. Millal on õige aeg sibulate välja võtmiseks? Ja kui ma sibulad üles võtan kas pean varre-lehed ära lõikama või peab need jätma sibula külge, ette tänades. Sama mure nartsissidega ka :)
Maire: 2006-06-21 09:50:17
Kui lehtedes on juba kollast,ei pea neid sibulatele külge jätma.Roheliste lehtede korral aga küll. Mina võtsin eila ülesse.Nartsisse võib istutada aga kohe ja ka hiljem.
Malle: 2006-06-21 16:24:29
Kui tulbisibulad on viletsa väljanägemisega, kipras ja hallitust peal, siis lähevad prügikasti? Talv tegi vist liiga, selliste sibulate õied ei avanenudki. Kas peaks need nartsissisibulad, millest taimi ei tõusnud, siiski välja kaevama, (ju siis ka hallitanud!) enne kui uued sinnasamasse kohta maha panna?
uubik: 2006-09-05 00:07:54
sain just posti teel paki tulbisibulatega. Kas nüüd juba võib neid istutada või peab veel nädala - 2 ootama?
caisa: 2007-04-06 19:21:46
Küsimus: mida teha väikeste, ainult üht lehte välja ajada suutvate sibulatega? ära visata? Olin seni arvamusel, et need mingi ime läbi - kui neid poputada (mismoel - millal väetada?), iga aastaga suuremaks kasvavad, lõpuks õide puhkedes? Poest (hollandi päritolu) ostetud pakuvad jah ühe, harva 2 aastat silmailu. Kas nendega saab nüüd veel midagi ette võtta? Nii ootasin, et üle-eelmise aasta sibulaist pungalootust, aga võta näpust.
ahjualune: 2007-04-06 21:44:06
Kasta, väetada korralikult (et moodustuks suurem asendussibul), suveks välja kaevata, soojas kuivatada ja sept jälle maha (maavahetust tahab ka). Uued Hollandist tulnud sordid kasvavad enamuses normaalsel hooldusel ikka aastakümneid, mõned üksikud on ehk ka sellised õrnakesed, võivad kaduda - kui neid igal aastal ei kaeva üles ning ei kuivata, soojenda.
ahjualune: 2007-04-06 21:45:47
Täisväetisega kohe väetada ja katsu väetis viia sügavamale mulda, et juurteni ruttu jõuaks, kasta rikkalikult.
LauraAudrust: 2007-04-06 22:59:06
eespool on ju vastatud caisa küsimusele Sulevi poolt: Kui säilitada sibulaid suvise puhkeperioodi ajal liiga madalal temperatuuril, siis sibulaalgmete areng pidurdub, liiga kõrgel temperatuuril (üle 30 kraadi) aga õiealgmed kuivavad ning sibulad annavad järgmisel aastal ainult ühe laia lehe.
ehakas: 2007-04-16 20:27:49
Üllatus! Kui eelmisel kevadel ei olnud mitte ühtegi tulbilehte, siis tänavu on kõik jälle ilusasti olemas. Arvasin, et eelmise talve lumeta külm võttis kõik sibullilled ära, aga vähemasti tulbid on alles. Ei tea, kas nad õitsele ka lähevad?
uubik: 2007-04-17 02:00:55
mina istutasin tulbi sibulad sügisel nende roheliste istutuskorvidega. Hetkel juba esimesed õitsevad ja kõik paistab ilus. Mure hoopis selles, et need sibulad said üsna külg külje kõrvale. Kas neil üldse mahub mõni tütarsibul sinna sündima? Kas peaks tingimata peale õitsemist välja kaevama ja siis sügisel püüan suuremavahega istutada?
konnake: 2007-06-09 01:16:15
Tulbipeenar näeb troostitu välja - tänu kuumadele ilmadele õitsesid tulbid tänavu väga lühikese perioodi. Nüüd on järel vaid varred, mis pole veel eriti koltunud. Eemaldasin seemnekojad, aga ka ilma nendeta näeb peenar inetu välja. Küsimus Aiatargale - millal võib äraõitsenud tulbi varred maani maha lõigata?
kaie3: 2007-06-09 08:30:48
äkki saad abi
kaie3: 2007-06-09 08:32:01
vaata...
vaata...
konnake: 2007-06-14 00:12:57
Aitäh, Kaie! Mu arvuti streigib ja ei tee lehte lahti, aga ma lugesin eestpoolt ja sain targemaks siiski! Ilusat suve ja vihma!!!
theodora: 2007-06-21 15:59:19
Miks peab neid suveks maast üles kaevama kui ei taha ümber istutada?Ma pole midagi kaevanud ja nad laienevad ise pidevalt.Ka hollandi sibulad.
PillePohl: 2008-09-14 19:09:00
Tere! Kas võib sügisel tulpe istutada 70 cm diameetriga ja 35 cm kõrgusega (maast) betoonist rõngasse (pool kaevuraket), kas nad sel ära ei külmu ja kas kevadel on loota õitsemist?
pauka: 2008-09-15 19:52:53
kahjuks külmuvad, õigemini juured katkevad ja hiljem sibuladki mädanevad, omal kurvad kogemused
tiiureet: 2008-09-16 21:22:46
Tere! Kust leiaks teavet tulbisortide kohta, nimelt sain sibulaid, mille kohta tean ainult sordi nime, tahaks aga ka teada, mis värvi ja kui kõrged on? Sordinimed on ABBA ja WASHINGTON.
Babette: 2008-09-17 13:48:35
ABBA on puhas-punane, varane õitseja. kõrgus 30 cm. Ostsin just äsja endale ka. Washingtoni ei tea.
Alma: 2008-09-19 10:21:56
Washington on lihtõieline triumftulp.Värvuselt soe tumekollane ehtpunaste:)triipudega.Kõrgus umbes 40,aastati erinev.
AveA: 2008-09-20 03:25:20
Tulbisibulaid on kokku ostetud ja paljunenud niipalju, et suvelilledele enam eriti peenras ruumi ei jäänudki. Kui kevadsuvel tulbid ära õitsevad, siis missuguseid suvelilli võiks istutada tulpidele peale? Ma järgmisel ksuvel ei plaani tulbisibulaid üles kaevata, aga peenar jääks keset suve lagedaks.
Alma: 2008-09-22 09:27:13
põhimõtteliselt võiks ju igasuguseid suvelilli.Et pärast äraõitsemist on tulpide lehed veel üsna kaua suured siis mullas sonkimiseks eriti palju võimalusi ei ole.Olen ise külvanud reseedasid,kaunist vaariklille,kivikilbikut...loomulikult saab istutada ettekasvatatud lilletaimi kuid võimalikult väikesed taimed,et istutades ei vigastaks tulpide juuri.
PillePohl: 2008-09-25 11:17:31
tulbipeenras märatseb vesirott (või mitu), kuigi tõrjun neid juba eelmisest sügisest pidevalt mürgiporganditega. tahan veel tulbisibulaid istutada, tekkis mõte, et süvendan tulevase peenra ja vooderdan kuuseokstega, siis ajan mulla tagasi ja istutan sibulad. kas see võiks tulpe nende jõhkrate elukate eest kaitsta? suuri tulbisibulaid ei taha istutuskorvi panna, arvan, et ei edene seal hästi.
Alma: 2008-09-25 11:40:01
Selliselt vooderdatud peenra puhul-kaś ei teki ohtu,et esimestel kevadetel muld kuivab liiga kiiresti?Istutuskorvis edenevad sibulad väga hästi,suurte sibulate puhul paneks lihtsalt korvi vähem sibulaid.Kui on õnne leiab poest nn.istutuskaste.Need on sügavamad,pinnalt suuremad.Sain kunagi kaks tükki ja nüüd kahetsen,et neid rohkem ei ostnud.Võib katsetada tulbipeenra mõnes osas ka kõrge püvilille istutamisega...selle lõhn on üsna ebameeldib(kahjuks ka inimestele)
Victoria: 2008-09-27 20:32:49
Palun jagage oma kogemusi tulbisibulate korviga istutamise teemal. Meie aias möllavad ka mügrid, ometi ei raatsi tulbi-ilust nende pärast loobuda.
nuiakas: 2010-03-08 16:16:38
sügisel jäid tulbisibulad mulda pistmata,kas on võimalik,et pistan nad praegu potti ja hiljem istutan nad peenrasse-kas nad siis lähevad kevadel õide.
theodora: 2010-03-09 11:23:20
reeglina peaks tulbisibul külmaaja üle elama,sellepärast istutavad paljud veel dets-is veel sibulaid maha.
cirrus: 2010-03-09 14:34:10
Tulbisibulate puhkeaeg on nüüd küll väga pikaks veninud. Kui nad olid jahedas ja pole kokku kuivanud, siis võite ju proovida, aga pärast rääkige meile ka, mis neist sai.
Orashein: 2010-05-08 12:07:12
Selline mure: kingiti tulbisibulad. Kas panna nad nüüd maha või oodata õige istutusajani. Või panna külmkappi mõneks ajaks jaroviseeruma?
piiamiia: 2010-05-26 08:30:49
paljud tulbid ei õitse vaid annavad ühe suure laia lehe ...ei tea mik nii
piiamiia: 2010-05-26 09:28:03
....ja kusjuures n.n pesad ei ole vanad ja tihedad mitte
Alma: 2010-05-26 15:47:58
Olen ka ühe sordiga samas hädas:).Täpsemalt Robassa. Aias juba neli aastat kindlasti elutsemas aga esimese õie nägin ära sellel kevadel ehk siis viiendal aastal. Kasvukoht igati soodne, aeglasekasvulise madala põõsa päikesepoolses küljes, umbrohuvaba kobe muld,talveks saab multsi ka...?
viola: 2014-08-26 14:13:51
Kas keegi teab, kust võiks saada erinevate vanade sortide (on elanud mul aias eelmisest eesti ajast alates, aga olude sunnil nüüd välja läinud), sibulaid? Nendega oli lihtne, polnud vaja poputada, välja kaevata, et uuesti istutada jms. Pealegi, nii lihtõieline kreemikasroosa, ümarate lehtedega kui täidisõieline tumepunane, olid mõlemad meeldiva lõhnaga. Välja läks ka kõige tavalisem, tumeroosakas suht. teravate õielehtedega tulp. Ja metsik kollane. Kas kellelgi on neid äkki müüa?
sinirebane: 2014-08-28 14:16:43
Minul on neid, mida Sa tumeroosadeks nimetad. Moned sibulad voib niisama saada, kui ise järgi tuled. Natuke on nendega vaja siiski tegeleda. Muide, vaata, mis seal mullas on. Kogemus ytleb, et sibulaid voib olla mullas palju, aga nad ei oitse enam.
viola: 2014-08-31 12:01:31
Tänud, Sinirebane! Tulbikohad ammu erinevate perenaiste poolt läbi kaevatud, sibulad tagasi mulda panna unustatud. Kui kaugele peaks järele tulema? Ise elan Tallinnas.
sinirebane: 2014-09-10 14:10:17
Mina olen Tartus Ihastes. Piisavalt pikk vahemaa...
ViinaMuri: 2014-09-10 20:26:49
Võib juhtuda, et tuleva nädala lõpus olen sealt (Ihaste) lähedalt möödumas, sel juhul võin transa-abi pakkuda. Samas saab sibulaid edukalt ka mõnda postkasti saata- tellida.
sinirebane: 2014-09-12 23:24:55
Järgmisel nädalavahetusel olen jälle tudeng. Kuigi pyhapäeval olen pärast 12:30 jälle vaba inimene, loodetavasti.
aednik2: 2014-09-16 08:58:44
viola. mul on punast vanaaegset üles võetud, võin saata Tallinnasse. on veel roosat ja t. punast aga neid ei ole üles võetud, võid saada järgmine aasta.kuidas saab sinuga ühendust.
viola: 2014-09-26 11:05:07
Tänud kõigile, kes te lahkelt tulbisibulaid pakkusite! Paraku sel aastal mujale liikuma ei pääse, olen kodus Tallinnas. Ju jääb järgmiseks aastaks. Aednik2, olen erinevaist värvidest-sortidest endiselt huvitatud. Aitäh, kes kirjutasid!
An4: 2014-10-03 15:48:05
Diagnoos? http://tinyurl.com/pznv3xm
An4: 2014-10-03 21:20:50
Kes selliseid ei taha, siis marketites on neid päris praegu palju ja niisama lihtsalt läbi koti see ei paista. Kui kestade lõhede vahelt paistab valget sibulat, siis sellistel on need tumedad kohad kanna man näha. Aga mina ei teagi, kas see tähendab, et ei kõlbagi või tuleks ka sellistest terved asendussibulad järgmise aastaga..
sinirebane: 2015-03-08 15:14:09
Sain nädal tagasi kingiks tulbisibulad, ostetud Amsterdami lennujaamsat. Kirjad pakkudes lubavad õitsemist juba 4-5 nädala pärast. Kas see pisut kahtlane pole? Panin nad muidugi mulda ja päikeselisele klaasidega kütteta terassile, aga ei tihka lootusi kõrgele kruvida. Juurte arengut polnud sibulatel märgata, küll aga oli mõnel leheninake väljas. Kas selline sibul suudab kasvatada uue sibula ja veel õitseda ka?
marti837: 2015-03-08 19:59:14
Kahtlane, et ta sul see aasta õitseb, sibula kasvatab ikka järgmiseks aastaks.
Neeme: 2015-03-09 08:37:25
mul reaalselt sama kogemus olemas, Hollandi tulbilaadalt toodud sibulad, panime kohe kevadel maha ja tuli vaid paar peenikest lehte ilma õieta, ja nii mitu aastat, nüüd kaevasime need kribalad suvel välja ja panime sügisel uuesti maha, eks näis kas tuleb midagi
AnNeljas: 2015-03-09 14:11:15
Otsingu teeb Tallinn keerukaks, sain hulga linnaga seotud tulemusi, aga kas keegi on ise näinud tulpi nimega Tallinn? http://www.tulipspecialist.com/varieties/si ngleflowered/creme/tallinn.aspx
sinirebane: 2015-04-29 11:57:44
Amsterdami lennujaama sibulad õitsevad juba nädalapäevad.:) läks õnneks!
konnake: 2020-05-07 16:01:00
Sel kevadel on minu Kaufmanni tulbid "Johann Strauss" väga õnnetud. Nii, kui lehed välja kasvasid, hakkasid nad otstest kolletuma ja kuivama. Õied olid normaalsed, ka kõrgus normaalne. Kuid praeguseks on nad ära õitsenud. Lehed on eriti inetud ja need kuivanud leheotsad on krõpskuivad ja peos purustades tolmavad. Mis viga see võiks olla ja kas teistel aiainimestel on sama probleemi olnud? Aitäh, kes võtab vaevaks vastata!
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.