Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

viljapuudele komposti

Teema Lisatud
PillePohl: 2007-10-24 22:03:34
tere! kusagilt siit foorumist lugesin, et võib panna sügisel viljapuude alla lehti kõdunema. hankisin ka Brody (oli vist?) vesiroti kuubikuid, mis ka hiirtele ja muttidele mõjuvad. panin 3. talve talvituma jäävatele õuna- ja pirnipuule kummalegi 7 kuubikut ümber, siis valli lehti (vaher, saar) ja siis mulda. aga kui talve peale kuubikud otsa saavad, siis asuvad juurte ja tüve kallale? kavatsen homme sama tööd jätkata, kas teen õigesti?
Victoria: 2007-10-24 22:15:32
Arvan, et igal aednikul on oma kogemus vesirottidega. Meie pere ei istuta ühtegi viljapuud ilma, et mähiks juurepalli metallvõrgu sisse. Sellele heale mõttele aitasid meid mügrid ise, kes 2 aasta vanuse perepuu, mis juba vilja kandis, juurepealt maha võtsid.
Betula: 2007-10-25 08:59:21
Vesirotid küll nii lollid pole, et igasugu mürki söövad. Muttidele ja vesirottidele ei saa ka üks ja sama mürk olla- mutid ju putuktoidulised. Olen ka hulga raha maha matnud muti käikudesse igasuguste peletusainete näol, kuid kõik oli asjata, aitas vaid nende kinni püüdmine- nüüd rahu majas. Vesirottidest aga lahti ei saa! Aitab vaid tõesti tihedasse võrku juurepalli panemine, et nad juurde ei pääseks.
PillePohl: 2007-10-25 10:18:33
Loodan sellele, et puud on juba 3aastased - ehk on nende juured nii sügaval, et vesitotid enam jagu ei saa. Üks tuttav vanatädi (eluaeg aiandusega tegelenud) paneb riivitud porgandi ja rotimürgi segu ning hakkliha ja rotimürgi segu kogu maa-alale laiali, ja temal muti-vesirotiprobleemi pole. ei tea, kas julgen lehtede panemist teistele puudele täna jätkata ja olen kjärgmiseks kevadeks kõikidest puudest ilma? aga lapsepõlvest mäletan, et kui veel sõnnikut vabalt saada oli, panime sügiseti igavese valli ümber puude- närilised võinuks jua tahta ka sead all talvituda, aga vähemalt need puud on küll alles.
Betula: 2007-10-25 18:32:38
Vesirotid kaevuvad kõikjal, meil on lausa jämedamad kui meeste käsivars õunapuud küljeli vajunud ja kui uurima hakkasime, olid juured läbi näritud. Olen ka kuulnud porgandi-mürgi segust, kuid meil on koerad-kassid, nagu ei taha nende pärast mürke tarvitada. kuid ennemalt on juhtunud, et rotid mürgi kokku tassivad ja kinni katavad, et keeg neist ei prooviks. Tegelikult on nad väga targad ja ettevaatlikud. Ehk siis tuleks enne paljast porgandit anda ja hiljem mürgiga segatult, siis ehk valvsus kadunud. Tegelikult nad on ju närilised ja peavad kogu aeg midagi kõva närima, et hambad liiga pikaks ei kasvaks, ega nad ainult söögi pärast näri. Parimad pesakohad olevat neil just vanade õunapuude juurte all. Oleneb, kui palju sul aias seni nendega probleeme on olnud.
PillePohl: 2007-10-25 19:53:37
Ohh! Olen ikka suures mures! Meil on suur territoorium, kus pidev häda, et ei saa mutihunnikute tõttu normaalselt niita. Ja ka vesirotte on (maa seest tulevad välja augud ilma (muti)hunnikuta), meil ka tiik, võib-olla see soodustab. Kardan kaotada armsamad noored puud. Täna panin lehti, kuubikuid ja mulda veel murelile ja ühele õunapuule. Aias on veel mitmeid õunapuid, osad neist tõesti väga vanad, osad nooremad. kas riskida, või tassida hunnikud minema?!
PillePohl: 2007-10-25 19:59:30
Veel! On rottide-hiirte pealetungimise kõrgaeg, ikka ruumidesse. Panin verandale, sauna ja keldrisse "342", ei jõua ette kanda, kogu aeg otsas. Ka meil katsid rotid verandas mürgikarbi sodiga kinni, aga ikka oli alt ära söödud. Kassi meil ei ole, ei ole tahtnud enam võtta, kuna Piibe mnt jookseb maja eest mööda, ja isepäised kassikesed hulguvad ka autoteedel. Koer aga on kindlalt õues, mürgiruumidesse ei pääse ja rotte-hiiri ei söö, vähemalt pole senini söönud. Betulale aitäh vaevanägemise eest!!!
atman: 2007-10-31 22:06:31
Aga mis siis saab, kui need mürgid satuvat õunapuuainevahetusse ja seãlt ka õuntesse?
PillePohl: 2007-11-03 12:27:02
Väidetavalt on Brody vesirotikuubikud parafiinist ja ilmastikukindlad.
ompu: 2007-11-08 20:05:13
Pille Pohlale selline soovitus: Brody kuubikud on väga head, kuid mõeldud vesirottide ja maahiirte tõrjeks. Mutte nendega ei tõrju ja pole ka vaja. Sinised kuubikud päris ilmastikukindlad pole, talvega on nad täiesti sodiks lagunenud, kui lihtsalt maapinnale jätta. Ka hiirtekäikudes lõpuks lagunevad, kui neid just ära söödud pole. Parim on plastiktoru, mille ühe otsa sulgete põhuga, teisest otsast saavad hiired vabalt torru varjuda ja maiustada. Põhiline õunapuude kahjustamine toimub lume all ja vastu kevadet, kui närilistel toiduvarud otsakorral. Mõne toru asukoha võite ju bambuskepiga märgistada, et kontrollida lume all sööda olukorda. Lumega saab hiirte olemasolu hinnata ka hingamisaukude järgi. Kui neid esineb, näitab see, et lume all käib vilgas elu.
ompu: 2007-11-08 20:18:35
Vesirottide vastu plastiktorusse asetatud Brody kuubikud ei aita. Vesiroti olemasolu aitavad ära tunda mutimullahunniku sarnased kuhilad, kuid mullakäigu avaus on kuhila küljel, mitte tipus. Brody kuubikud tuleb asetada võimalikult mitmesse kohta vesiroti käikudesse. Veekogu lähedus ei ole otseses seoses vesirottide esinemisega. Põldhiirte kahju on siiski tõenäosem, sest neid leidub kõikjal. Kevadel avastate, et just mulla piirilt on õunapuu koor ringina söödud ja puu on määratud hukkumisele. Kaitske oma puud plastikust tüvekaitsmetega nii, et tüveümbrise alumine ots läheks kindlasti külmuva mulla sisse.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.