Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

naeris

Teema Lisatud
kitty: 2008-05-05 20:47:53
mul iga aasta on kaalikad ussitanud, kas naerisega on sama asi? Millest see tuleb?
aednik123: 2008-05-06 23:29:44
Hullemini veel, sest on magusamad.Tuleb mürgitada, savikas maa.
meristeem: 2008-05-07 11:29:56
kahjustab kaalikakärbes, õigemini selle vastsed. Kahjustab ka redist ja rõigast. Kapsal on oma kärbes, kelle vastsed juuri kahjustavad. Kahjustuse vältiniseks on hea kui samasse kohta ei pane sama kultuuri, kaalikakärbes talvitub nukkudena mullas, kui need saaks sügisel sügavale künda või kaevata, et ei pääse välja. Ka mürgitada võib, kärbse lendlus algab juuni teisel poolel ja muneb nädal või paar hiljem, varem ei ole vaja mürgitada. Sobivad praktiliselt kõik putukamürgid, küsida ostukohast ja lugeda kasutusjuhendit. Kahjustust vähendavad taimede korralik muldamine ja väetamine.
kastan: 2009-07-19 22:17:48
Mis on naerise ja kaalika erinevuseks? Kuidas naerist kasutada söögiks kas nagu kaalikat? Tutvusringkonnas on öeldud, et naerid on rohkem loomatoit. Panin sel aastal veidi lisaks kaalikatele ka naerist, uudidhimust. Maitselt head pehmed ning magusad. Kes teab rohkem naerist?
Alma: 2009-07-20 12:20:02
No enne kui eestlane asus kartulit kasvatama olidki tema toidulaual naerid.Temast saab tõepoolest samasuguseid toite kui kaalikast,ent meie pere tarbib põhiliselt toorsalatites.Kuidagi maitsvam on,ehk oleneb ka sortidest.Et mul kaalikakasvatus ei ole õnnestunud,rajan igal aastal omale naeripeenra(kasutan peenraloori).Kusagil kasutatakse noori naeripealseid ka salatites,ent seda pole meie proovinud.
AnNeljas: 2014-06-24 21:39:11
Naerilehtedel on porikärbserohelised küütlevad putukad. Nagu paarimillimeetrised poolkerad. Lehed on juba üsna pitsilised. Kohe võtta ja lahjalt pritsida oli männiseep, millele vihmad erilist šanssi ei jäta. Teab keegi nendest (vabanemisest) midagi?
AnNeljas: 2014-06-25 18:05:17
1. Kes ja kuidas tõrjutavad võiks olla küütlevrohelised putukad naerilehtedel? 2. Kas maapealsete osade söödikuid pritsides olen midagi ka usside vastu teinud või ussitamine on juba juurika sisuline mahakandmine söögilaualt?
konnake: 2014-06-25 18:57:50
Kas naeris kannatab istutamist või tuleb ainult seemnest kohale külvata ja siis harvendada? Vabandage asjatundmatu rumalat küsimust, pole enne naeriga tegemist teinud ;)
AnNeljas: 2014-06-26 00:35:20
Ametlikult ei kannata ümberistutamist, pakkidel leiab ka vastavat hoiatust. Ja arvestades kiiret tärkamist pole vajagi. Ma proovisin, kasvavad, aga põhikülvist aeglasemalt.
AnNeljas: 2014-07-02 16:32:45
Ise küsisin, ise vastan. Hiilamardikas.
MaaliMaalt: 2014-07-03 10:46:36
Kui need mardikad on tõesti hiilamardikad, siis peaksid nad tulema aeda rapsipõldudelt, kus nad paljunevad. Aga hiilamardikad on tillukesed (2mm) mustad putukad. Naerite maapealsete osade pritsimine männiseebilahusega on tunduvalt ohutum, kui kemikaalidega. Vihmavesi ja kastmisvesi uhuvad teatud aja jooksul seebivee ju menema naeri ümbrusest. Eks mahevahendite kasutamisega kaasneb ikkagi see, et oleneb ju kahjustajast milline pärast see naeris kasvab ja kui ussitanud ta on. Üldiselt olen tähele pannud oma kogemusest, et kaalikaid kahjustavad igasugu pahalased enam kui naereid. Naerid on mul alati õnnestunud kasvatada terved. Ja need on hoopis parema maitsega kui kaalikad. Üldiselt olen aga kaalikatele, naeritele, porganditele, peetidele ennetava tõrjena kasutanud alati puutuhka, katnud ka kattelooriga ja nii õnnestub saaks suhteliselt terve saada.
AnNeljas: 2014-07-26 15:48:55
Nüüd saan kinnitada, et on küll võimalik naerist istutada. Kerge see polnud, sest kasutasin harvendamisest saadud taimi, mis tähendas üksjagu harutamist, kiiret ümbertõstmist ja uues augus tuli juured hoolega sirgu seada (õhtul parem). Nii eelmine kui uus muld korralikult enne läbi kastetud. Kõik läksid kasvama ja nüüdseks söödud. Ainult 2 tk. söödi juba mullas seest tühjaks. Mõne nädala jäid otse vakku tehtud põhikülvist maha, lõpus soojaga läks kasv väga kiireks. Külvialusel ette kasvatamist proovisin natuke ka, nood jäid vakku saanuna ikka eriti aeglaseks, augustis paistab, liiga kuum ka võib praegu olla. Sortki teine.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.