Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

uputus (üleujutus)

Teema Lisatud
helle: 2004-07-30 08:40:44
Kas keegi oskab nõu anda, kuidas mõjub ca 3 - 4 päevane üleujutus aiataimedele (sõstrad, õunapuud, ploomid, kirsid, okaspuud, enelad)?
Aiatark: 2004-07-30 10:03:56
Üleujutuse all mõtleme seda, kui vesi taimede kasvualal lausa maapinnal püsib. Sel juhul on ka juured sisuliselt vee sees ning valitseb õhupuudus. Taimeliikide tundlikkus mulla liigniiskuse suhtes on erinev. Ploomid lepivad üleüldse niiskema pinnasega, mustad sõstrad kasvavad parema meelega niiskemas kui punased.
3-4 päevase üleujutuse korral ilmnevad kasvuhäired kindlasti, puud sel juhul veel ei hukku. Kui seisev vesi jääb märksa pikemaks ajaks, on asi hullem.
Igal juhul tuleks praegu pinnakraavitus käsile võtta. Muru saab sel juhul muidugi kannatada, kuid ega seisev vesi rohttaimedele parem ole. Pealegi, kui kraavitamisel murumättad korralikult ära võtta, saab need hiljem nagu siirdmuru tagasi asetada.
piret: 2004-08-17 13:58:48
Tere, minul muutusid tänavuse uputuse tagajärjel vaarikate varred mustaks. Ka lehed närtsisid ja siis kuivasid ära . Lõikasin need jug´ba uued varred maapinnalt ära. Küsimus, et kas vaarikas ajab veel uued võsud välja või on targem uued taimed osta. Vaarikad "Tomo" olid mul alles eelmisel sügisl istutatud. Ette tänades, Piret
Aiatark: 2004-08-17 14:38:53
Tõenäoliselt jäid taimed pikemaks ajaks vee alla. Ilma taimi nägemata on raske öelda, kui kriitilises seisus juurestik on. Jääb üle oodata, kas risoomis ja juurestikus veel elujõudu jätkub. Kui pinnaveetase nüüdseks piisavalt alanenud on ning uued vihmad seda taas maapinnani ei kergita, võib taastumislootus olla.
Huvi pärast võiks ühe taime juurestiku lahti kraapida või hoopis välja kaevata. Siis on näha, kas juure-ja risoomipungad tervena paistavad.
Piret: 2004-08-17 15:29:51
Aitähh lootuse andmise eest. Kui koju lähen, siis vaatan, mis maapinna all paistab. Praegu vett kyll maapinnal enam pole, aga kui tänased paduvihmad kestma jäävad, siis olen taas uputuseks valmis. Vaarikad istusid kaks korda umbes nädalajagu vee sees. vahepeal oli kyll nädal veeta, nii et närtsinud lehed jõudsid juba kosuda. Teine nädalane vann osutus aga liigseks. Olen alati oma madalat aeda positiivseks pidanud. Kui eelnevate aastate põuasuved minule olulist muret pole valmistanud ja kaevu hädapärase vee jätnud, siis vihmase suve vastu olen jõuetu ja loodan, et see niipea ei kordu. Aitähh veelkord!
Aiatark: 2004-08-17 16:17:01
Igal juhul võtke esimesel võimalusel labidas ja kaevake vee äravooluks pinnakraavid. Loodetavasti ei asu aed lausa sulglohus, kust veel kusagile äravoolu pole. Väikesed kraavid võib ajutiselt ajada ka lausa vaarikaridade vahele. Mis sest, et aiapilti rikub, kuid taimed võivad sellega päästetud saada.
Selle suve jooksul on taimed kindlasti ka mõned juurevõsud jõudnud ajada. Sordi säilitamise huvides võiksite need kasvõi pottidesse istutada. Kõige mustema stsenaariumi korral on siis uued taimed tagataskust võtta.
anka: 2005-04-24 13:13:14
Kas eelmisel aastal nädalaid vees seisnud õunapuudele võis liigne niiskus suurt kahju teha? Praegu vaatan, et pungad siiski olemas, seega puud surnud pole. Kas peaksin nüüd kevadel neid kuidagi täiendavalt turgutama?
Tegu on savise halvasti soojeneva pinnaga ja ka muidu külma kohaga.
madlike: 2005-04-28 10:36:55
Savisest pinnasest ei uhuta kergesti välja toitaineid, nii et oitainete puudus neil vast ei tekki, probleemiks võib saada hoopis pinnase sooldumine (kõrge merevesi) või õhupuudusesse sattunud pinnas koos juurtega. Kui nüüd kevadel alustad aia väetamist eelista puhtamaid mineraalväetisi(need on küll kallimad kuid puhastatud kahjulikest ühenditest, mis sisaldaksid ka erinevaid mikroelemente. Kindlasti kaevata läbi puude ja põõsaste alune või vähemasti sorkida läb aiahargiga kui pinnad on muru all.
gertrud92: 2008-12-16 11:33:40
Sügisene suurvesi on aia üle ujutanud.Nüüdseks on kõik jääs.Vee all on kuusehekid,noored-vanad õunapuud,lilled,maasikad,kirsid.Kas kevadeks midagi ellu ka jääb.Endal kogemus puudub.Aia rajamisel ei osanud seda ette näha.Tänan.
Aiatark: 2008-12-16 11:47:04
Tänavu on veetase tõesti talvise aastaaja kohta erakordselt kõrge. Mul olid ka mõni aeg tagasi aias paljud kohad vee all, kuid eilse seisuga (15. dets) oli veetase tunduvalt alanenud, ehkki jää oli jõudnud peale tekkida. Nüüd tuleks lihtsalt jää taimede ümber puruks taguda. Kui veetaseme langus jätkub, pole veel hullu midagi, taimed peaksid vastu pidama. Kui aga uuesti plusskraadid peaksid tulema ja maapind taas sulama, tuleks aeda pinnakraavikesi kaevata, mis edaspidise võimaliku vee taimede ümbert kohe ära juhiksid. Ja veel soovitus selleks, kui maapind peaks vahepeal ära sulama: taimedele on sel juhul külmakergitus tekkinud ning nad tuleks pinnasesse tagasi vajutada. Eriti aldid on kergitusele hilja istutatud veel juurdumata taimed, samuti igasugused pistoksad, ka pinnakihis asuvad lillesibulad.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.