Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Viljapuude katmine võrguga lindude eest

Teema Lisatud
aednik969: 2009-07-08 12:46:51
Kas kellelgi on jagada häid nippe, kuidas puid katta võrguga? Igal aastal mässan nende võrkudega naba paigast ära, et mureleid katta, puud pole küll hiigelkõrged, vaid ca 2.5 m, aga laia puud katta on üsna kõva mässamine ja ilmselt on mul ka kasutuses liiga kitsad võrgud...Uurin, kas kellelgi on head ja lihtsat töövõtet, kuidas võrk üle puu saada ja kinnitada?
annimanni: 2009-07-08 16:51:07
meil 2 murelit, mõlemad umbes 3m. minul seotud mitu 10m võrku kokku. esimesel aastal oli raske panna tõesti, võrk oli venimata. sel aastal läks lubinal ja ilma riiuta. ronisin võimalikult tippu ja viskasin mõlemale poole puud kokku volditud võrgu alla. edasi toimetasime pika latiga. võttis aega umbes 30 mintsa.
klaabu: 2009-07-09 06:54:32
Kas keegi suurt kalavõrku on kasutanud? Tundub parem peale panna kui neid venivaid õudusi.
annimanni: 2009-07-09 12:40:10
kalavõrku kasutasin maasikatel. Kas kalavõrk liiga raske ei ole suurel puul?
misteha: 2009-07-11 15:31:59
kindlasti on nöörist kalavõrk raske. nailonist kalavõrk peaks sobima. Mul on vist mingist niiditaolisest asjast ja on jube raske. Kasutasin seda talvel rooside katete kinnihoidmisel ja siiski vaatasin, et liig raske.
klaabu: 2009-07-16 15:06:41
aga vanasti ju kasutatigi peenikesest nöörist võrkusid?
PillePohl: 2015-07-08 19:50:24
Kas on veel kunagi lootust pääseda hallrästaste rünnakust?! Juba eelmisel aastal oli asi hull, sellel aastal päris pöörane. Varasematel aastatel sai maasikapeenraid peetud ühe linnupeletuspalliga, nüüd on neid aias 4, midagi ei aita. Samuti oleme pannud erinevaid tiivikuid pöörlema... 4 päeva oleme paigaldanud põõsastele ja kirsipuudele ning maasikapeenardele võrke, kuid kõiki katta ei suuda. Võrku oleme juba ostnud 70 EURi eest, odavam tuleb marjad turult osta. Aiatarga saade Vikerraadios võiks käsitleda seda teemat? Kas mõni linnuteadlane võiks selgitada, kas on lindude elus ka mingeid tagasilanguseid, et ei peaks elu lõpuni võrke ostma ja paigaldama?! Maasikapeenrad panime nüüd nii kinni, et ei saa ükski lind juurde ja ise ka ei pääse korjama :)
sinirebane: 2015-07-09 10:33:06
Isa aias maal ei pea katma ei marjapõõsaid ega vaarikaid. Seal on vanad suured puud ja linnuparved sinna ei tule. Uusrajoonides on puud väikesed, palju on istutatud selliseid, mis ei kasvagi tõeliseks puuks ja hiiglaslikud linnuparved liiguvad aiast aeda.
Vapsik12: 2015-07-09 11:59:48
Meie kerisime võrgu ühele pikale teibale ja siis hoidsime teineteiselt poolt teibast kinni ja rullisime nagu võrgu üle puu. Siis venitasime võrgu sirgemaks ja sidusime allpool kinni. Kõrgematele puudele tegime seda isegi puualauaga kaetud pukkide peal olles. Aga kirsid said kaitstud. :) Ja muidugi on meil kollased linnupeletuspallid ka kõrgete teivaste otsas lehvimas. Need saab kõige odavamalt ja kiiremalt siitsamast firmast tellida. Targemat ei oska soovitada, kuid meie saame alati niimoodi oma saagi kaitstud.
konnake: 2015-07-09 15:36:04
Vapsiku jutt tekitab huvi, meil 2 kõrget murelit kinni katmata. Siiani olen kasutanud oma vanaema meetodit. Temal olid sinised riideribad seotud pika nööri külge väikeste vahedega ja siis põõsaste kohale tõmmatud kahe - kolme lati vahele. Tuul lehvitas ja linnud kartsid. Mina lõikasin sinised prügikotid ribadeks ja sidusin ribad pika nööri külge ja kohe hulgem. Ja nüüd nad pole juba paar päeva mureli poolegi vaadanud, sõstraid pole ka puutunud. Aga linnupeletuspall sel aastal üldse ei funka. Isegi teise ostsime veel juurde ja abi ei mingit, nii hullult palju paskrästaid pole meie kodus varasematel aastatel küll olnud.
PillePohl: 2015-07-14 13:38:16
tere jälle! Me katsime samamoodi teibalt võrku kerides marjapõõsarea keskele löödud tugipuule, alla äärde panime kivid, kuna põõsad suured, ei ulata alt kinni siduma. enamus põõsaid said kaetud, siiski mõni väljas. vaarikaid ei ole katnud, varsti hakkavad värvi võtma astelpajud, siis on ju neid vaja katta. murelid on liiga kõrged, et katta, samuti pirnid. midagi jääb siiski välja... Aga linnud on kadunud :) Kindlasti ei ole neid ära ajanud ei linnupeletuspalid, ei võrgud, ei ka mitte see, et võrkudesse kinnijäänud 4 paskrästast surnuks lõin ja üles riputasin, vaid ikka miski muu meile teadmata asjaolu... ka naabrinaise aiast läinud. kas rändavad kusagil ja tulevad varsti tagasi?! Ka meil on aias vanad põlispuud. pean aeda siin juba 11 suve, algaastatel polnud üldse mingit probleemi, siis hakkasid maasikates käima, siis aitasid pallid, nüüd ei aita need absoluutselt. mustsõstrad söödi rohelisena ära!!! Vikipeedia ütleb, et aprillis meile saabudes on hallrästad putuktoidulised ja tarbivad ka hulgaliselt umbrohuseemneid, suve teises pooles ja sügisel hakkavad marju sööma, põhjustades sellega aiaomanikele suurt kahju. meie aias hakkasid nad marju sööma küll juba siis, kui õitsemise järel marjaalged paistma hakkasid.
krooksuja: 2015-07-15 11:55:41
Meil mets kohe aia taga.Kevadel oli tohutult hallrästaid ja nende pesi ka muidugi.Nüüd aga on nad kõik kadunud.Maasikatele panime küll võrgu aga rüüstajaid pole näinud.Tegu aga hoopis musträstastega.Ka neil olid siin pesad ja pojad.Sättisime kirsile sätendavaid öökulle ja vanu heliplaate,mis igal aastal on aidanud.Musträstas nii ülbe,istus latva lati otsa ja saputas ennast seal nagu poleks tema asigi.Siis võtsime vanu suuri kardinaid ja üritasime neid sinna peale tõmmata.Rästas tuli ja istus mu pea kohale,vaat et situb pähe veel!!!Ülbuse tipp!!!
PillePohl: 2015-07-22 15:47:02
:) ei oska praegu muud lohutuseks öelda, et praegu on NAD ümberringi kadunud, ka naabrite aedadest. katsime kinni, mis jõudsime, ja siis kadusid ära :)
PillePohl: 2015-07-22 15:49:21
aga mainimata jäi, et varem ja ka nüüd märatsevad vesirotid :) meil see uhke lõks soetatud (Talpirid Mole), aga ühtegi pole kätte saanud... tundub, et mutte ehk võtab, aga mügrisid mitte :)
sinirebane: 2015-07-22 19:02:00
Mul söödi ära maguskirsid juba toorelt, must sõstraid aga ei taha keegi! Punane sõstar tuli katta ja hapukirsid. Madal mätasjas hall nelk kitkuti ka õitest puhtaks
Nugis: 2015-07-23 16:49:34
Eelmisel aastal katsime murelid võrguga ja linnud ei pääsenud ligi. Eemalt paistis, et marjad küpsevad rahus. Kui aga võrgud maha võtsime, olid herilased marjad väikeseid auke täis uuristanud. Kogu marjasaak rikutud. Sel aastal jagan jälle oma saaki lindudega.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.