Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

isetehtud kooremultš

Teema Lisatud
markell: 2011-04-13 15:00:15
kes on teinud? kui kuivanud puult (kuusk) võtta ära lahtine koor, pudistada väikesteks tükkideks ja panna nt kile peale kuivama kütmata ruumi, kas siis oleks lootust sellest asja saada? ei leia internetist kuskilt multši tegemise õpetussõnu :S
aiamees5: 2011-04-13 21:59:52
Ma kusagilt lugesin või kuulsin, et poes müüdav multš on kuidagi töödeldud. s.t et seal puuduvad elujõulised umbrohud ja muidu kahjurid. Aga kuna ma üsna pea avastasin, et poest ostes läheb multš üsna kalliks, siis hakkasin otsima saekaatrite juurest seda materjali. Enamasti olen sealt saanud sümboolse hinnaga ja nii palju kui ära vedada olen jaksanud. kuid vastus sinu küsimusele, siis mina küll ei märganud multši valmistamisel mingit protseduuri. lihtsalt puu koorimine ja hunnikusse. sellist peeneteralist nagu poes on ei saa, kuid ei midagi koledat samuti. Ise võib muidugi ka teha kui materjali piisavalt on, aga kuhugi tuppa ma vist ei hakkaks seda vedama. Poes on u ka sageli kotid vihma käes ja ega see koor nii kiirelt ära ei mädane.
vasula: 2011-04-13 23:05:22
kuivatada pole muidugi mõtet.Võib kohe peenrale laotada.Olen suuri kooretükke pannud marjapõõsa alla,lämmatab hästi umbrohtu.Oksapurustiga saaks päris ilusa materjali. Proovisin kunagi teraviljaveskiga,tuli ilus jahu,aga laguneb aastaga.Kahjurid ja haigused ei leia sobivat keskkonda kui just kuusekoort kuuse alla ei pane.
cirrus: 2011-04-15 20:26:53
see on huvitav teema ja kõigi tähelepanekud on huvipakkuvad. Mina ostsin koduseks kasutamiseks oksapurustaja, sellise, mis teeb laastukesi, mitte aga postikesi (viimaseid saab muidugi kütteks edukalt kasutada). Purustajast lasen läbi kõikvõimalikud oksad ja aiapidajana on mul neid hulgim, vaarikavartest kuni kuuseoksteni. Tassin oksi isegi mujalt koju, sest mults on väga kasulik materjal, ning kui veel niisama saab. Istutusalad on mul korralikult kaevatud ja umbrohuvabad, nende vahel kõik jalutusrajad on multsi all. Soovitan soojalt. Pealegi, oksi ei tohiks põletada. Tossutamine on kahjulik nii inimestele kui lindudele, kes pesades kükitavad.
mellu: 2011-04-16 09:38:50
ae, kas on vahet, missugust multši kasutada - kas hapulembelistele pigem okaspuumultš ja ülejäänutele siis lehtpuumultš, või pole seal tõesti vahet?
EVRIV: 2011-04-17 08:19:36
Mina olen oma aias kasutanud okaspuukoore multsi juba 11 aastat,st.korjan seda tänulikku materjali ise metsast,kui sügiseti seenel-marjul käin.Suurtes metsades tuleb jälgida kuivanud puid,mille ümbere on langenud koorekiht.Kodus purustan oksakääridega peenemaks.Loomulikult,tükid ei ole nii peened kui ostes saad,kuid omapärased,nad lagunevad aeglasemalt aga katavad maapinda ja võin kinnitada,et umbrohuga nendel aladel(okaspuude ja lehtpuude ümbrustes) aias ma võitlema rohkem ei pea.Ei kujutakski ette,kui kogu see ala oleks pidanud käsitsi rookima.Ka üks iluaianduse tegelane kiitis,sest pidas ainuvõimalikuks poest ostetavat senini.Sellist katet lisan üle aasta mingi õrna kihina peale,vahel ka paari aasta vältel.
Helianthus: 2011-04-17 09:41:10
Huvitav, kas tõesti saab kuivanud puudest nii palju kooremultši. Kui palju sul neid puid seal metsas kasvab? Kui suur sul aed on?
EVRIV: 2011-04-17 11:02:44
Helianthus,kas sa pead silmas okaspuumetsa?Siis Aegviidu kandis teda ikka jagub...Ja endal on aed 0,12 ha,millest veidi vähem kui pool on iluaiandusega haaratud.No lillepeenardel mingil osal ja murul ei kasuta koort,seega ma ei pea seda tapvaks vaevaks,sest kas kaevata,rohida pidevalt või vastavalt vajaduslikule intervallile katta koorega,on ikka vahe küll.
cirrus: 2011-04-17 22:57:39
mellule: okkad ja okaspuumults on happelisem. Et aga happelisus liialt kõrgeks ei tõuseks, siis on kasulik aegajalt vaheldust pakkuda lehtpuumultsiga. Kui viimast on tehtud värskete lehtedega koos, siis lasta hunnikul 3-4 päeva läbi kuumutada, nõnda saab juba peaaegu valmis haigusvaba komposti. Multside valmistamisel jälgida, et ei kasutataks haigeid oksi, need tuleb eraldada ja põletada.
mellu: 2011-04-18 11:32:15
tänud, cirrus
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.