Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Bergeeniate peenra uuendamine

Teema Lisatud
toomepuu: 2013-04-30 15:32:40
Plaanis teha korda vana bergeeniate peenar, kus nimetatud lilled juba palju- palju aastaid segamatult kasvanud. Osa bergeeniatest istutaks hiljem peenrasse tagasi. Ma ei ole aga kunagi neid lilli üles kaevanud. Sestap ei kujuta täpselt ette kuidas see töö täpselt käib. Ehk keegi oskab pisut nõu anda. Bergeenia lehtede all paistavad pikad risoomid, kas neid peaks kuidagi lühemaks näpistama või võib need samal kujul mulda tagasi panna? Või kuidas nende pikkade vonklevate risoomidega oleks kõige õigem käituda?
kurgid09: 2013-05-01 16:04:54
Otsi googlest, seal pikalt juttu sellest taimest.
toomepuu: 2013-05-02 10:00:56
Otsisin nii google'st, kui ka püsilillede raamatutest. Nendest pikkadest risoomidest ei leidnud paraku ridagi.
Alma: 2013-05-08 10:22:57
Bergeeniaid paljundatakse leherosettidega, millel jupike risoomi küljes. Ka seemnete ja risoomitükkidega, millel vähemasti kolm pungakest näha. Selleks suveks võib rajatava peenra täita suvikutega ja järgmisel kevadel istutada kasvukohale juba korraliku juurestikuga noored bergeenia taimed. Muidugi võiks pistikuid juurutada ka otse lilepeenras aga need vajavad siiski esialgu suuremt hoolt, korralikku kastmistmõnikord veega piserdamist ja võimalusel näiteks kasvulooriga katmist kuival kuumal ajal. Siiski puudub mul kogemus, kas pika ja vana äralõigatud risoomiga bergeeniataim hakkab nö. südamikust uuesti võrsuma. Ent teada tõde, et üldjuhul õitsevad noored taimed siiski paremini ja nende taimede välimus on ilusam. Kuigi väidetakse, et bergeeniataimed on väga pika eaga püsikud (20 aastat), noorendatud taimeala on siiski ilusam.
toomepuu: 2013-05-09 12:59:02
Suur tänu, Alma! Uurisin nüüd bergeeniaid värskema pilguga. Mõned risoomid oli peaaegu kõdunenud. Aga paljudel risoomidel oli tekkinud noori leherosette. Ehk siis ma saan aru, et kui eraldaksin jupikese risoomi koos noore leherosetiga ja istutaksin selle maha, saaks alguse uus noor bergeeniataim. Olen täiesti nõus, et noorendatud ala peaks ilusam olema. Ma ei näinud kuskil ühtegi õiepunga. Linnas ühel avalikul haljasalal nägin bergeeniaid kasvamas ja neil olid ilusad õiepungad näha. Minu vanas peenras on aga ainult lehed ja risoomid. Kastmise ja kuivamisega uues peenras ilmselt probleeme ei teki, sest peenar on üsna varjulises kohas ja ei kipu läbi kuivama.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.