keldrikakand: 2013-10-14 13:59:31 Tere,
kas kellegi on kogemust õunaäädika
valmistamisel?
Kas peaks kasutama mingit spetsiaalset
pärmi, või tuleb ta käärides ise välja-
see äädikas?
Tänan |
ViinaMuri: 2013-10-14 16:28:01 Õhu ligipääsu korral käärib alkohol äädikaks. Lohakas veinitegija saab äädika. |
keldrikakand: 2013-10-15 10:49:13 Tere, ViinaMuri
aga enne pean siis veini tegema?
Mul olukord selline:
aurutatud õunamahl läks käärima arvasin,
et saan teha tema äädikaks. Mis sa
arvad?
Tänan igaljuhul. |
ViinaMuri: 2013-10-15 12:24:51 Kui natuke õhku juurde pääseb, siis tekib äädikas igal juhul. Äädika 'kangus' on kaalu%-des võrdne alkoholi omaga, alkoholisisalduseks tuleb pool suhkrusisaldusest (e. 10 kaalu% suhkrut annab 5 kaalu% alkoholi). Sa ei pea muud tegema, kui vaid natuke piirama õhu ligipääsu, siis ei teki hallitust pinnale. Nõu võiks olla selline, mis hapetele vastu peab ja kuhu kärbsed sisse ei pääse (klaaspudel, marlitükk aval). Aega läheb, asja saab. |
keldrikakand: 2013-10-15 14:06:27 novot, ma suhkrut ei pannud ja sidusin
klaaspurgile pabersalvrätiku, aga on
tekkinud nagu hallitus või mingi rant
hall
Vist ikka ei tule välja?
Igatahes ole tänatud lolle õpetamast.
|