Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

õunapuu sordid

Teema Lisatud
iti: 2004-04-07 15:40:01
Kas on võimalik saada infot uute aretatud sortide kohta. Olen kuulnud küll Katrest, Kristast, kasperist jt. Aga millised nad ikkagi välja näevad ja kuidas vastu peavad?
Aiatark: 2004-04-08 02:25:07
Sortide lühikirjeldused leiate, kui klõpsate vasakul nõuandeveerus sõnadele Kasvatus ja kujundus. Sealsete sortide arv suureneb iga päevaga. Pildid lisanduvad hiljem.
harri: 2007-04-13 21:03:01
Sordikirjeldusi koos piltidega leiab Saare-Tõrvaaugu aiandustalu kodulehelt http://saaretalu.fie.ee, muuhulgas on seal ka iseloomustatud Katret, Kristat ja Kasperit.
Aiatark: 2007-04-17 13:47:32
Nitshneri maasikõun
kylli: 2017-04-05 17:31:04
Tere! Kas keegi on kunagi kuulnud sellisest sordist nagu Riia piim. Väidetavalt on selline sort ühes vanas aias. Kohapeal pole isegi ühtegi inimest, kes puu kätte näitaks ;o) Tänud juba ette!
Mehka: 2017-04-09 14:12:26
Kyllile...väga põnev,"Riia piimaõun" oli siis kui W-ga kirjutati ja täpsem sordikirjeldus olemas 1970vla."Eesti pomoloogia" lk.93,võta keegi veel appi, ajage kirjelduse järgi asi peeneks ja leiategi puu üles!
kylli: 2017-04-30 20:54:46
Tänud Mehka. Eks annan märku, kui asjast miskit asja sai. Loodetavasti on tegu vähemasti üle keskpärase söödava õunaga :). Poogitud puudest olen tõeliselt rahul Leedu suhkruõunaga, väga väga hea suveõun. Valmib u samal ajal valge klaariga. Nitshhneri maasikõunal on ilus nimi ja see on ka kõik, aga see on meie pere arvamus. Päikest kõigile.
kylli: 2017-04-30 22:03:59
Leidsin Riia piimõuna kohta ühest foorumist midagi,kopeerisin jutu ,,Keeduõunana parim minu silmis on siiani üks väga vana, aga haigustele (mitmesugused viljamädanikud) vastuvõtlik superhapu mõisaaiasort (100 a ja rohkemgi) Riia piimõun. Ilusad siledad õunad ja kui need ära koorida, siis lagunevad keetmisel täielikult. Tükk aega kulus, et selle sordi nimi tuvastada, mille mu vanavanaisa mõisa kärneri käest sai.Riia piimõun on valge, umbes Valge klaari värvi ja mõõtu ja võtab ka mõnikord klaarid kohad sisse. Valmib klaarist mõni nädal hiljem ja õunad on lapergusemad ja täiesti siledad, ilma kantideta - hea koorida. Päikesepoolsele küljele tuleb vahel õige õrn roosakas jume. Kui on üliküps, siis kõlbab isegi söögiõunaks, aga muidu on täiesti puhas ja tugev hapu, tõmbab suu krimpsu. Lisaks moosile tegi ema selle mahlast veini.,, ...Mul hakkasid juba sellest hapujutust hambad valutama ;) See pole see mida ma enda aeda sooviksin.
Neeme: 2017-05-03 06:53:50
Huvitav kas kuskil teadusasutuses ka nt geneetiliselt tuvastatakse, kogutakse säilitatakse? Tean et oli vist norras või taanis kus kaks härrast kollektsioneerivad suurtes aedadaes kõike vana ja lausa ürgseid sorte. Eeestis on FB grupp "mis kasvab vanaema aias" kus mingil määral uuritakse ja tuvastatakse van asju. Mul ümbruskonnas mitmeid talukohti kus elu oli 100-150 a tagasi ja ülivanad õunapuud kõik suht tundmatud aga huvitavad sordid.
kylli: 2017-05-03 09:51:48
Need vanad sordid ongi ilmselt väga vastuvõtlikud haigustele. Tõin mõned aastad tagasi Hiiumaalt ühe pookeoksa, täpset sordinime ei tea, ise nad seal kutsusid teda Hiiumaa sinine. Ilusad suured õunad, värvus sinakas punane ja roheline. Väga hapu, täitsa söödava õuna maitse tuli välja alles märtsis. See oks on igal aastal suuri õunu täis, kahjuks mädanevad nad kõik ära. Alles sügisesest saagist sain paar õuna, mida õnnestus kevadeni säilitada. Eelnevatel aastatel 1 õun :) seda proovisin jaanuari lõpus ( jube hapu oli)
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.